top of page

Veelvoorkomende oorzaken van verstopte leidingen


Oorzaken verstopte leidingen

Voorkomen is beter dan genezen

Verstoppingen zijn een van de belangrijkste redenen waarom mensen een loodgieter moeten bellen. Of het nu in de gootsteen, de badkuip of wc is, een verstopte afvoer kan heel vervelend zijn. Verstoppingen zijn niet alleen lastig, maar kunnen wateroverlast, corrosie en in ernstigere gevallen zelfs riooloverstortingen veroorzaken. Maar wat zijn de oorzaken van een verstopte leiding?

Vetten en oliën

Veel mensen gieten elke dag kleine hoeveelheden bak- en braadvet in hun keukenafvoer. Hoewel deze stoffen onschadelijk lijken, beginnen ze de wanden van leidingen te bedekken en vormen ze uiteindelijk samen met ander vuil een taaie verstopping. De makkelijkste manier om dit probleem te voorkomen, is om gebruikt bak- en braadvet in een pot of blik te verzamelen en bij het huisvuil te doen.

Etensresten

Gooi nooit grote hoeveelheden etensresten in de afvoer, zelfs niet als deze is uitgerust met een afvalvernietiger. De meeste huishoudelijke afvalvernietigers verwerken slechts kleine hoeveelheden voedselresten. Sommige etensresten, zoals koffiedik, eierschalen, pasta, rijst, en vezelige groenten en fruit, mogen nooit in de afvalvernietiger. Overweeg om grote voedselresten te composteren in plaats van ze bij het huisvuil te doen.

Haar

Haar van mensen en huisdieren kan verstoppingen veroorzaken doordat het zich bindt aan vet en andere kleverige stoffen die door je afvoer spoelen. Het installeren van putdeksels in douches en badkuipen helpt om zoveel mogelijk haar uit de afvoer te houden. Baad huisdieren indien mogelijk buiten.

Zeep

Dierlijke vetderivaten zijn een bestanddeel van de meeste commercieel vervaardigde zeep. Het vet vermengt zich met de mineralen in het water en vormt zeepschuim. Te veel zeepaanslag is moeilijk te verwijderen van badkameroppervlakken en kan zelfs afvoerpijpen verstoppen. Als je zeep zichtbaar zeepschuim achterlaat, kun je overwegen over te stappen op vloeibare zeep of een zeep zonder dierlijke vetten.


Wil je meer weten over welke oorzaken er zijn voor verstopte leidingen en hoe je deze kunt voorkomen? Neem contact op met Lierse Ruimingswerken.

76 weergaven1 opmerking

1 comentario


mia_verreydt
22 nov 2023

Gisteren een heel Fijne ,Vriendelijke en Behulpzame geduldige medewerker gehad van de ruiming dienst genaamd Kristof. Dank U Kristof

Me gusta
bottom of page